Home » ICO

ICO en zo

Er zijn verschillende manieren om nieuwe cryptocurrencies op de markt te brengen. Een ICO (initial coin offering) is er slechts één van. Als een nieuw project start hebben ze geld nodig om hun softwareontwikkelaars en de rest van het team te betalen. Dit geld halen ze op door een gedeelte van het totaal aantal coins aan te bieden aan het publiek en investeerders.

ICO

Als je mee doet aan een ICO en instapt in een coin kun je echt de hoofdprijs behalen. Ethereum werd bij de ICO voor 30 cent verkocht, NEO voor 3 cent. Je moet natuurlijk wel precies de goede kopen, want er worden ook nogal wat coins uitgebracht die niks opleveren of zelfs een scam zijn. Daarom moet je bij een coin offering eerst onderzoek doen naar het project.

Je kunt bijvoorbeeld gaan kijken wat ze op verschillende media zeggen over het product, zoals het grote forum Bitcointalk.org, Github, community groepen als Discord, Telegram, Reddit en natuurlijk ook op de site van de nieuwe crypto zelf. Lees de whitepaper eens door, nadat je goede signalen hebt gekregen uit allerlei hoeken. Als je daarna nog steeds interesse hebt kun je dan over gaan tot het meedoen aan de ICO.

Goede voorbereiding is dan essentieel, je moet van te voren precies weten wat je moet doen. Als de ICO eenmaal gestart is moet je niet nog van alles uit te zoeken hebben. Want dan kun je de boot missen of grote fouten maken. Zet alles op papier, want het is vaak een zootje. Vergeet niet dat je met een startend bedrijf te maken hebt.

Het is niet zo maar dat bepaalde coins later veel waard worden. Een werkend product is een eerste vereiste, maar sommige coins hebben een hele brede waarde. Zo is Ethereum onmisbaar voor veel coins. Ze hebben een open source blockchain op de markt gebracht, die in staat is smart contracts te genereren. Veel coins maken gebruik hier van. Dat maakt de coin waardevol, zoals je kunt zien aan zijn prijs. Heeft een nieuwe coin zo’n soort functionaliteit, dan kan hij veel waard worden.

Er zijn ook veel scam ICO’s en rondom de offering proberen nogal wat randfiguren je geld af te troggelen. Zo zijn fake websites een normaal verschijnsel aan het worden. Let dus goed op de websitenaam. Wat ook vaker voorkomt is een team dat van plan is om er met de poet vandoor te gaan na de “ICO”, wat dus eerder een LCO (last coin offering) blijkt te zijn.

Ook het stadium waarin de coin zich bevindt is een teken. Vaak hebben nieuwe coins een roadmap en als je ziet dat ze over tien jaar pas op een exchange worden gelist of ze nog lang in bèta blijven kun je je nog bedenken. Als bekende investeerders mee doen is dit meestal een goed teken. Verder is het belangrijk te weten hoeveel van de tokens bij het ontwikkelingsteam blijven. Als dat meer dan 40% is, lijkt me dit niet erg fris. Wanneer je je token krijgt is ook een punt van aandacht.

Je moet dus op heel wat dingen letten bij een ICO. Doe dat dus alleen als je de nieuwe coin de moeite waard vindt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van ICO’s een scam is!

IDO

Een Initial DEX Offering is heel wat eenvoudiger. Een coin wordt voor het eerst gelist bij een Decentralized EXchange, zoals Pancakeswap. Net als bij een ICO probeert het team geld in te zamelen voor hun project. De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, zoals boven beschreven, gelden ook voor een IDO. Lees je goed in, check de kanalen en koop slechts coins met een werkend product.

Als je zo’n coin gekocht hebt kun je hem ook direct verhandelen op een DEX. Dat is natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van een ICO, waarbij je moet wachten tot hij gelist wordt op een exchange.

Voor de ontwikkelaars van de coin heeft een IDO het voordeel dat ze geen grote sommen geld of tokens aan een centralized exchange, zoals Binance, hoeven te geven om gelist te worden. Of dat ze hun coin niet bij een concurrent mogen aanbieden. Een DEX is immers een soort computerprogramma. Het is dus veel goedkoper voor ze.

Het is wel veel onwaarschijnlijker dat je met een coin direct enorme bedragen kan maken, omdat de prijs van de coin er al staat. Bij een ICO zit er tijd tussen de aankoop en de listing op een exchange. In die tijd kan de coin door allerlei factoren meer waard zijn geworden, terwijl de prijs al vast staat bij aankoop bij een IDO.

IEO

Een Initial Exchange Offering werkt ongeveer hetzelfde. Op een exchange kun je een token kopen bij een presale. De dag dat hij gelist gaat worden staat ook meestal vast. Over het algemeen werken IEO’s redelijk hetzelfde.

Bij de presale heeft de coin een acceptabele prijs. Op het moment dat hij gelist wordt staat hij direct op een flink hogere prijs. Binnen het uur keldert hij als een gek en na een paar uur stabiliseert hij enigszins. Vervolgens blijft hij meestal langzamer aan zakken. Tot hij de bodem bereikt en gaat schommelen.

Het is dus wel duidelijk wat je moet doen als je er aan mee doet. Zorg er voor dat je naast de computer zit als hij gelist wordt. Verkoop zo snel mogelijk als het handelen in de coin begint. Er zijn natuurlijk geen garanties, maar 1000% – 2000% zijn best te behalen in het eerste uur. Dat wezen de afgelopen IEO’s wel uit.

Na de eerste uren verdampt je winst zienderogen. Dit kun je controleren door een coin te bekijken die bijvoorbeeld op Binance een IEO had en hoe het prijsverloop daarvan liep.

Probeer ook je gezonde verstand te gebruiken. Zo heb ik de Barcelona token voor een stevige prijs in IEO gezien. Als de prijs al zo hoog is voordat hij op de exchange wordt gelist, denk je dan dat je er nog geld mee kunt verdienen?

Les: koop nooit een coin die net gelist is op een grote exchange, doe dat voordat hij er op komt.

Private Placement

Hierbij worden tokens verkocht aan investeerders, meestal een selectief clubje dat uitgekozen wordt door de aanbieders van de coin.

Vroeger was dit nogal een rompslomp, omdat er veel administratie bij komt kijken. Met de opkomst van FinTech is dit proces een stuk gemakkelijker gemaakt door geautomatiseerde online processen.

Meestal moet zo’n private placement voldoen aan de regels van de SEC in de VS.

Airdrop

airdrop

Een airdrop wordt meestal gebruikt door bedrijven die een crypto bekender willen maken. Ze geven gratis coins weg op bepaalde voorwaarden. Je moet dan een coin support geven door hun Twitter kanaal te volgen, te posten op Telegram, kortom ze willen exposure en bekendheid krijgen van hun airdroppee’s.

Over het algemeen kan men stellen dat de coins die je krijgt nauwelijks wat waard zijn. Toch zijn er airdrops geweest waar je flink mee had kunnen cashen. Zo had je bij de airdrop van Uniswap gratis tokens kunnen krijgen die je op het juiste moment voor zo’n twaalfduizend piek had kunnen verkopen.

Money for nothing
Money for nothing

Airdrops werken meestal ook met referrals. Er zijn sites die zich hier op toegelegd hebben, zoals airdrops.io. Zo krijgen ze nog meer exposure. Als je zo’n website succesvol opzet kun je enorme hoeveelheden gratis coins krijgen, waarvan sommige veel waard worden.

Vaak kun je ook al coins kopen in de airdrop tijd voor een heel zacht prijsje. Als je grote sommen geld er in gaat steken, lees je goed in. Zoek hun roadmap (wanneer gaan ze wat doen met hun coin) op en bepaal of het je allemaal de moeite waard is.

Zo heb ik net voor een paar euro een paar duizend coins gekocht, die volgens die site gelist gaan worden voor $0.15 – $0.51 op Pancakeswap. Dit lijkt me een acceptabel risico. Als het niks wordt, nou en? De dag van de listing staat natuurlijk in mijn agenda. Update: het ging om een stablecoin, maar hij heeft zijn verwachtingen nog niet waar kunnen maken.

Laten we eerlijk zijn, meedoen aan een airdrop kost je nauwelijks tijd, je krijgt gratis coins en soms win je de jackpot van duizend euro of meer. Vooral als je nog niet zo veel florijnen hebt kun je hier wat mee aanklooien. Niks te verliezen en aardig wat te winnen. Succes!